Hálózatkutatás

Hálózatkutatás

A szervezeten belüli informális kapcsolati hálózatok feltérképezése megmutatja a szervezet valós működését: Hol erős a kommunikáció és a kooperáció? Hol vannak szakadékok? Ez segíti a szervezeti változások kezelését, a tudásmenedzsmentet, és rámutat arra, milyen gátak állnak a teljesítmény maximalizálásának útjában.

Nézzünk a formális struktúrák mögé!

Mindnyájan ismerjük a szervezeti ábrákat, ahol folyamatos, szaggatott és egyéb vonalak jelzik a részlegek és a személyek közötti kapcsolódásokat.

Ez a kép azonban csalóka. Tudjuk és érezzük, hogy a lényeges csatornák gyakran informálisak, és egyáltalán nem követik ezeket a vonalakat. Ki kivel jár ebédelni? Ki kinek a barátja? Ki kitől kér segítséget, ha elakad? Kik azok, akik pótolhatatlanok, és kik azok, akik teljes elszigeteltségben élnek?

Ezek az informális hálózatok alapvetően határozzák meg a szervezet működését, hatékonyságát és azt a képességét, hogy fejlődjön és rugalmasan változzon, ha kell.

A Hálózatkutatás eredményeképpen:
  • Világosan látjuk a valóságot: Fény derül arra, hogyan működik ténylegesen a szervezet – hol húzódnak a kritikus együttműködési vonalak (és hol nem).

  • Jobban kezeljük a változásokat: Látjuk azokat a befolyásolási központokat, akinek a megnyerésére fókuszálnunk érdemes és azt is, hol akadnak majd el a változások.

  • Optimalizáljuk a kommunikációt és az együttműködést: Kiküszöbölhetjük azokat a szűk keresztmetszeteket és dugulásokat, amelyek miatt elakadnak a szervezeti folyamatok.

  • Fejlesztjük a szervezeti hatékonyságot: A fentiek eredménye a javuló termelékenység, a gyorsabban végiggördülő változások, a költségcsökkenés a munkafolyamatokban, és a javuló dolgozói elégedettség.

Hogyan csináljuk?

Az online felmérésünk azt kéri a munkatársaktól, rangsorolják a velük közvetlen kapcsolatban állókat, mennyire működik velük a kommunikáció, a bizalom, és mennyire tudnak belőlük erőt, motivációt meríteni. Ebből áll össze a térkép arról, ki kiben bízik, kit ki motivál és inspirál, kitől kérnek tanácsot, támogatást stb. Ezen adatok alapján jobban látjuk a hierarchián, osztályokon átívelő együttműködési kapcsolódásokat. Ez segíti mind a meglévő rendszerek és folyamatok optimalizálását, a szűk keresztmetszetek felszámolását, mind azt, hogy egyes változások kapcsán megfelelően válasszuk meg a kulcsembereket.

A felmérésünket stratégai partnerünkkel, a Maven7.hu csapatával végezzük.

Kérjen ajánlatot