Delegálás

Delegálás

A túlterhelt vezetők gyakran kevesebbet delegálnak, mint kellene. A programon megtanuljuk, hogyan oszthatunk le több feladatot a munkatársakra úgy, hogy közben nyugodtak lehetünk: jól hajtják végre azokat.

Kinek ajánljuk a tréninget?

Kevésbé tapasztalt és jövőbeni vezetőknek

Ideális csoportlétszám:

8-12 fő

A tréning időtartama:

1 nap

A kiégés egyik fő oka a túlterheltség okozta stressz. A stressz hatására viszont automatikusan megnő a kontrollérzetünk: úgy érezzük, ha saját kézbe vesszük a dolgokat, legalább emiatt nem kell aggódnunk. Ezért, amikor egy vezető választás előtt áll, hogy egy feladatot delegáljon vagy megoldjon saját maga, nyomás alatt hajlamos az utóbbira. Ebbe az irányba terelik azok a rossz tapasztalatok is, amikor korábban delegálással próbálkozott és nem a kívánt eredményt kapta – majd ahelyett, hogy a készségeit csiszolta volna, egyszerűen felhagyott a delegálással.

Ugyanebbe az irányba hat az is, hogy amikor olyan feladatokkal foglalkozunk, amikben profik vagyunk, élvezzük azt és erőfeszítéseinket általában siker koronázza. (Ezek jellemzően a beosztotti feladatok.) Amikor stresszesek vagyunk, netán a kiégés felé tartunk, ezek a pozitív érzések javítják a közérzetünket – amire óriási szükségünk van. 

Az eredmény: nem delegálunk akkor sem, amikor lehetne. Ezzel itt és most jobban érezzük magunkat. Az ár: egyre nő a terhelésünk, ami fokozza a stresszt; a munkatársaink pedig megunják, hogy nem bízunk bennük, és kilépnek. A fokozódó fluktuációs nyomás pedig ismételten a mi stresszünket fokozza.

A Delegálás program eredményeképpen:
 • Megértjük az okokat: Tisztázzuk, milyen meggyőződések vezetnek a delegálás hiányához, és hogyan küzdhetjük le ezeket.

 • Kézbentartható kockázatokat vállalunk: Különbséget teszünk a megfontolt, monitorozott delegálás és a kiszignálás között – amikor csak megszabadulunk egy feladattól. Így meg tudjuk oldani, hogy ne aggódjunk a végrehajtás minősége miatt.

 • Megtanuljuk a kulcskészségeket: A célkitűzés, a nyomonkövetés és a visszajelzések módszerét úgy hangoljuk, hogy megkönnyítsék a delegálást mindkét érintett fél számára.

 • Fejlődési pályára állítjuk munkatársainkat: egyre nagyobb felelősséget vállalnak, és egyre komolyabb sikereket érnek el. Ez megtartja és motiválja őket, növeli a munkaerő-piaci értéküket, és fogadókésszé teszi őket újabb kihívásokra. Ez jelentős tehermentesítéssel jár a vezető felé.

Hogyan tovább?

A delegálás vezetői alapkészségnek számít. Ha ebben előrelépünk, elsősorban az alábbi irányokban érdemes továbbfejlődnünk:

 • Helyzetfüggő vezetési stílusok alkalmazása: Ismerjük fel munkatársaink fejlődési szükségleteit és adjuk meg nekik, amire az adott helyzetben szükségük van!
 • Coaching-szemléletű vezetés: Teremtsünk olyan munkahelyi kultúrát, aminek szerves része a folyamatos fejlődés!
 • Motiváció: A fejlesztés fontos, de csak egy tényező mindazok közül, ami erősíti a munkatársi elkötelezettséget. Ismerjük meg és erősítsük a többi is!
Rugalmas formátum
Tantermi (offline) tréning

A tréner és a résztvevők személyesen találkoznak az osztályteremben.

Virtuális (online) tréning

A programot egy internetes platformon (pl. Teams) tartjuk, élőben.

További megoldások a témakörben:

 • Egyéni időgazdálkodás és stresszmenedzsment →
 • Önmenedzsment →
 • Vezetési szintű bizalomépítés →
 • Motiváció →
 • Coaching-szemléletű vezetés →
 • SLII® – az inspiráló vezetés ereje →

Kérjen ajánlatot