Asszertív kommunikáció

Asszertív kommunikáció

A kommunikációnk minőségén alapul, milyen hatékonyan érvényesíthetjük érdekeinket. Programunkon az ehhez szükséges alapkészségekre fókuszálunk.

Kinek ajánljuk a tréninget?

Vezetőknek és munkatársaknak

Ideális csoportlétszám:

8-12 fő

A tréning időtartama:

½ nap

A kommunikáció alatt – különösen a vezetők kapcsán – gyakran arra gondolunk először, milyen jól beszél valaki. Pedig az aktív meghallgatás, az értő figyelem legalább olyan fontos! Mindkét irányt jól kell tudjuk működtetni, de – ami a meghallgatást illeti – gyakran nagyobb erőfeszítésre van szükségünk, mert a saját ösztöneink könnyen felülkerekedhetnek a jó szándékainkon. Ebből pedig ritkán lesz olyan végkimenet, amellyel mindketten elégedettek vagyunk.

Az Asszertív kommunikáció program eredményeképpen:
  • Beazonosítjuk a gátjainkat: Milyen szokásaink vannak, amelyek hátráltatják a kölcsönös megértést?

  • Kifejezzük azt, amit szeretnénk: A tapintatos közlésnek nem az a kulcsa, hogy nem mondunk el mindent nyíltan, hanem az, hogy megteremtjük a fogadókészséget.

  • Csökkentjük a feszültséget: A kényes témák kapcsán nehéz elkerülni az érzelmi reakciókat – bennünk és a partnerben. Ahhoz azonban, hogy konstruktív mederben tartsuk a beszélgetést, le kell vezessük a kialakult feszültséget – önmagunkban, és a partnerünkben is.

  • Csökkentjük a fluktuációt: Az elvándorlás egyik fő oka, hogy az emberek úgy érzik: nem értjük meg őket, „nem megy át”, mi zajlik bennük. Ez a meglévő munkatársaknál is gond, de az újonnan érkezők különösen érzékenyek erre.

Hallgass 10%-kal többet!

Gyakran nem kell gyökeresen átalakítsuk a kommunikációnkat; a hozzáállásunk megváltoztatása is látványos eredményeket hozhat. Ha rászokunk arra, hogy kicsit többet hallgassunk a beszéd helyett, mint eddig, jóval több információra teszünk szert, miközben építjük a kapcsolatainkat, és csökkentjük a stresszt a környezetünkben. 

Az Asszertív kommunikáció programunk a Blanchard több évtizedes vezetés- és szervezetfejlesztési tapasztalatára épül.

Rugalmas formátum
Tantermi (offline) tréning

A tréner és a résztvevők személyesen találkoznak az osztályteremben.

Virtuális (online) tréning

A programot egy internetes platformon (pl. Teams) tartjuk, élőben.

További megoldások a témakörben:

  • Profitábilis tárgyalástechnika →

Kérjen ajánlatot